снимка БулфотоТурски учен предвижда, че силно земетресение в района на Мраморно

...
снимка БулфотоТурски учен предвижда, че силно земетресение в района на Мраморно
Коментари Харесай

Силно земетресение в Мраморно море може да предизвика цунами, което да залее брега на 200 метра

снимка Булфото

Турски академик планува, че силно земетресение в региона на Мраморно море в Турция може да предизвика цунами, което да опустоши брега на 200 метра във вътрешността. Това съобщи турската телевизия НТВ, представена от Българска телеграфна агенция.

Доц. Ергин Улуташ от катедрата по геофизика на университета Коджаели означи, че след земетресението в Измир формираната вълна, въпреки и да не е била огромна, е навлязла на 300-350 м от брега. Равнището на водата в една от залетите къщи около брега е било измерено на 1.90 метра, споделя ученият, който дружно със свои сътрудници е инспектирал региона след труса, предава Българска телеграфна агенция. 

Евентуално мощно земетресение в региона Мармара, каквото учените от дълго време предвиждат, че ще стане в околните години, може да докара до формиране на цунами в Мраморно море, споделя доцент Улуташ. Според учения такава вълна може да навлезе в дълбочина до 200 метра от брега, по който, както той обръща внимание, има доста индустриални и други предприятия и пристанища.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР